Ageeth Ettema

Mijn expertise

Ik ben Ageeth Ettema, coach en zelfvertrouwen trainer


Ik ben opgegroeid in een dorp waar ons gezin anders was dan de rest. We kwamen van buiten het dorp en we spraken en gedroegen ons niet net als ‘de oorspronkelijke bewoners’.
Op de basisschool (toen nog de lagere school) had ik niet veel last van dat anders-zijn.


Maar toen ik puber was, merkte ik dat ons gezin door veel van de dorpelingen als vreemd werd gezien. En ook op de middelbare school in een grote plaats verderop was ik in eerste instantie en outsider. Mijn rug dreigde scheef te groeien en daarom moest ik in de brugklas een stijf bruinleren korset dragen met ijzeren stangen. Dit klinkt misschien spannend, maar dat was het geenszins. Ik kon geen hippe kleren dragen, geen stoere Levi’s spijkerbroek die toen zo in was. Bovendien beperkte het korset mijn bewegingsvrijheid zodanig dat ik bewoog als een robot. Een keer gaf een jongen me een duw en ik viel kaarsrecht achterover. Ik was het sufferdje van de klas.


Na een tijdje had ik er genoeg van om het sufferdje te zijn. De rebel in mij werd geboren en ik werd punk. Ik zag er zo wild uit dat het hoofd van de school het nodig vond om zijn ernstige zorgen tegenover mijn ouders uit te spreken. Plotseling vonden mijn medescholieren mij ontzettend stoer. Ik genoot een paar jaar van de rebellie en het stoer zijn. Totdat ik merkte dat er in de punkscene net zulke beklemmende regels golden als in mijn dorp en op de middelbare  school.


Langzamerhand werd ik weer een ‘gewoon meisje’. Maar wel een gewoon meisje, nu een vrouw, met een rebellenhart. Ik hoef niet te weten hoe iemand anders over mij denkt. Want het interesseert me niet. Mensen hebben altijd een mening over je, wie je ook bent of wat je ook doet. En het maakt je niet gelukkig om daar naar te luisteren.


Daaom is mijn motto als coach: Leven met lef! En ik geloof dat iedereen dat in zich heeft.


Wat kun je van mij verwachten? 


Ik ben onderzoekend, nieuwsgierig en rust niet totdat ik precies weet hoe jij in elkaar steekt. Ik ben analytisch en help jou je gedachten te structureren. Maar ik ben ook intuïtief en help je om contact te maken met je lichaam en je gevoelens. Ik heb een goed oog voor de onbewuste factoren die jouw gedrag bepalen. Dat is belangrijk, want pas als jij je ook bewust wordt van die factoren, kun je ze aanpakken en kun je je leven echt veranderen. Ik geloof in samenwerken op basis van gelijkwaardigheid. Ik heb als coach een expertrol, maar jij ook. Jij bent de expert van je eigen leven. Samen komen we een behoorlijk stuk verder! 


Wat is typisch Ageeth? 


Ik woon al bijna dertig jaar in Amsterdam en ben ondertussen behoorlijk verknocht geraakt aan die stad. Maar ik blijf als dorpsmeisje ook gek op de natuur. Gelukkig woon ik redelijk aan de rand van de stad en ben ik op de fiets snel buiten. Zo kun je me in de zomer tegenkomen op de IJsselmeerdijk op weg naar Marken of Monnickendam.


Ik ben een alleenstaande moeder van twee fantastische dochters van 18 en 25. Ook hun opvoeding stond in het teken van leven met lef. Ik heb ze altijd gestimuleerd om hun hart te volgen. En dat hebben ze gedaan. Het zijn twee creatieve, maatschappelijk betrokken meiden die trouw zijn aan zichzelf. Ik ben een supertrotse moeder! 


In deze korte video kun je even kennismaken met mij