Bericht

Tijdens de Gierzwaluwexcursie kijken de deelnemers hun ogen uit

Geplaatst op 8 juni 2024, 20:22 uur
Illustration

Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam verzorgt ook dit jaar vrijdagavond fietsexcursies in verschillende delen van de stad. Gisteren ging een groep belangstellenden mee door de Pijp onder leiding van Gierzwaluwexpert Thea. Door zijn gierende geluid in de lucht is de Gierzwaluw een iconische Amsterdamse zomervogel. 

Voordat de fietstocht begint, vliegen de Gierzwaluwen al laag door de straat. Onder deelnemers bevinden zich beginnende en ervaren vogelaars, maar ook vrijwilligers van de werkgroep die actief proberen de gierzwaluw als Amsterdamse broedvogel te behouden. Dit doen ze door de bestaande broedplaatsen te beschermen en honderden nestkasten op te hangen. Goed voorbeeld zijn de nestkasten in de Daniel Stalpertstraat waar de excursie begint. 

Na een interessante uitleg vertrekken de vogelliefhebbers richting de Oscar Carreschool in de Eerste Jan v.d. Heijdenstraat. “We fietsen veel door de stad om te kijken of er tijdens renovaties geen broedplekken plotseling verdwijnen” zegt een vrijwilliger. Aan de bovenkant van het schoolgebouw vliegen de Gierenzwaluwen ondertussen in en uit. “Veel moderne daken zijn niet meer geschikt om nesten te maken” merkt een ervaren vogelaar op. Het dak van deze school gelukkig nog wel.

Daarna verplaatst de excursie zich naar de Oranjekerk in de Tweede v.d. Helststraat. Tussen het borrelende publiek door kijken de vogelaars met hun verrekijkers richting de kerk. In 1999  plaatste de werkgroep hier 32 nestkasten in de klankkamers van de kerktoren. Het blijkt een succes, al 25 jaar broeden hier minimaal 20 paartjes per jaar. Het werkt aanstekelijk, want in eens kijken ook veel willekeurige bezoeker belangstellend naar de Oranjekerk.

“Gierzwaluwen zijn alleen in mei, juni en juli in het lang om hier te broeden, de rest van het jaar zijn ze in Afrika” vertelt de excursieleider. De groep luistert aandachtig. Van alle vogels ter wereld brengt de gierzwaluw de meeste tijd vliegend door, ze slapen zelfs in de lucht. Ze kunnen 1000 kilometer per etmaal vliegen met snelheden van 120 km/uur. Een beginnende vogelaar is verrast dat er zo veel informatie over de Gierzwaluw te vertellen is.

Tevreden rijden de deelnemers na 22:00 uur weer naar huis met veel nieuwe informatie over de fascinerende stadsvogel: De Gierzwaluw.

Komende vrijdag 15 juni is er een volgende Gierzwaluw Fietsexcursie in Oud Zuid vanaf de Hygiëaplein 1 om 20:30 uur. (Aanmelden niet nodig)

Sinds 2013 laat de gemeente Amsterdam de nestplaatsen van gierzwaluwen in Amsterdam inventariseren en monitoren. Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam spant zich samen met Natuur&Milieuteam Zuid in om de kennis over deze bijzondere vogel te verspreiden via voorlichtingsavonden en excursies. 

 

Deel dit: