Bericht

GEZELLIG EN GEZOND FIETSEN

Geplaatst op 5 maart 2024, 16:42 uur
Illustration

Uiteraard wordt er ook dit seizoen weer volop gefietst door de fietsgroepen uit Zuid.  Zeker nu het voorjaar eindelijk goed doorzet met mooier en warmer weer. Natuurlijk is iedereen welkom om zich bij de bestaande fietsgroepen aan te sluiten. Het gaat om een %%-plusgroep die twee keer per week door de mooie, groene omgeving van Amsterdam fietst en om eenleeftijdloze groep snelle fietsers die langere tochten maakt. Beide groepen hebben dezelfde verzamelplaats. Namelijk de Tweede van der Helststraat hoek Lizzy Ansinghstraat. De fietsgroepen worden gecoördineerd door Cok Oostveen, de doortrapper van Zuid in 2022 en van professie sportleider en trainer/coach.

De 55-plusgroepfietst iedere dinsdag en vrijdag vanaf 10.30 uur op goede en gewone fietsen of op e-bikes. In een rustig tempo van 15-16km/uur wordt er zo'n 35-40km gefietst. Dit lijkt veel voor beginners. Maar door te fietsen in een groep gaat het eigenlijk vanzelf. De meeste beginners zijn dan ook na afloop verbaasd dat zij zoveel kilometers hebben gefietst. De eerste vermoeidheid is na een paar keer ook verdwenen. Bovendien kan door de ervaren leiding elke route ingekort of verlengd worden. Improviseren hoort er altijd bij, dat is het fundament van sportstimulering.

Daarnaast is er altijd wel een koffiestop op een gezellig terras of bij een boerderijwinkel. En weten we vaak unieke plekjes, zoals de pluktuin of de fruittuin,, te vinden of bezoeken we boerderijwinkels met onder andere boerenkaas. Kortom gezonde lichaamsbeweging en gezond voedsel. Dat is belangrijk om gezond oud te worden en te blijven.

De snelle groep fietst iedere zondag vanaf 11.00 uur. Op toer- of racefietsen worden mooie tochten gemaakt van zo'n 70-90km in een pittig tempo van 22-24km/uur. Wel een stevig tempo, maar wel met oog voor de mooie omgeving en bijzondere plekken. En uiteraard een kopje koffie, al dan niet met appelgebak op een leuk en hopelijk zonnig terras. Deze groep is door omstandigheden ietsje uitgedund en heeft dringend uitbreiding nodig.

Opgeven voor deelname is nuttig in verband met wel of niet doorgaan vanwege het weer. Dat kan via cokos@dds.nl. Zie ook www.fietsgroepen.nl voor nadere informatie. Ook voor een overzicht van andere fietsgroepen, leuke terrassen en boerderijwinkels.

 

Deel dit: