Activiteit

Zomersnoei workshop

zaterdag 24 juni 2023 , 10:30 - 12:30 uur
Illustration

De langste dag, 21 juni, is ook het begin van de astronomische zomer. De explosieve groei in bomen, struiken en planten loopt dan terug. Ze beginnen na de langste dag al voorzichtig plannen te maken voor de naderende herfst.

Als het over snoeien in de zomer gaat hoor je vaak de term ‘de langste dag’.  Die datum, 21 juni, is blijkbaar heel belangrijk – je moet vóór of juist na die datum knippen ….. Hoe zit het nu precies met die datum? Is het bij vaste planten anders dan bij struiken en bomen? Kun je in het broedseizoen wel veilig snoeien? En waarom snoei je eigenlijk? Snoeileraar Gerard Schuitemaker legt het uit en doet het voor.

Nog een keer bloei
Het is een goed moment om je voorjaarbloeiers terug te snoeien, sommigen gaan dan zelfs nog een keer bloeien. In ieder geval kunnen ze nog uitlopen met fris gezond blad. Dit geldt b.v. voor longkruid (Pulmonaria), vrouwenmantel (Alchemilla mollis), salie (Salvia), ridderspoor (Delphinium), ooievaarsbek (Geranium).
Voor sommige bomen is dit hèt moment om te snoeien. Ze kunnen dan nog makkelijk de snoeiwonden sluiten voor de winter. Voor ‘bloedende’ bomen (berk, walnoot, esdoorn) wordt het zelfs aanbevolen.

Snoeien is een ideale klus om voor je vakantie uit te voeren: de gekortwiekte plant kan zonder blad met minder water toe en staat er bovendien weer mooi bij als jij terugkomt.

Snoeien na de langste dag
Wil je weten hoe dat werkt en bij welke planten, doe dan mee met deze langste dag snoeiworkshop met Gerard Schuitemaker

Hoe en wanneer?
Op zaterdag 24 juni gaan we om 10.30 uur aan de slag. Eerst een stukje theorie en dan in de praktijk toepassen. Er is beperkt gereedschap aanwezig, dus neem je eigen snoeischaar en/of takkenschaar mee. Daarnaast zijn tuinhandschoenen natuurlijk altijd handig. Deelname kost €10,- (€5,- met een NMT-pas)*. Aanmelden via het formulier op deze pagina

Locatie
Locatie volgt na aanmelding
Kosten toelichting
€10/€5 voor NMTpashouders
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: