Project
Init.

Werkgroep De Schone Pijp

Geplaatst op 8 november 2016, 16:55 uur

Samen werken aan een Schone Pijp
Eind 2016 hebben de bewoners en ondernemers de handen ineen geslagen en samen Actieplan De Schone Pijp voor de Oude Pijp opgesteld. Het Actieplan is enthousiast ontvangen en het project het project wordt gecoördineerd door Wijkcentrum De Pijp  in nauwe samenwerking met het stadsdeel.

De Oude Pijp is tot centrumgebied van Amsterdam benoemd. Hierdoor wordt nu 7 dagen per week schoongemaakt. Is er een combiteam aan het werk, die intensief samenwerkt met handhaving. Twee straatschoonmakers (Henk en Rob) zijn geziene mannen die met veel enthousiasme de straten schoonhouden.

Samenwerking en gedragsverandering

De groep bewoners en ondernemers in de Oude Pijp komt  al een aantal jaren elke eerste maandag van de maand om 18 uur bij elkaar. In de werkgroep wordt continue nagedacht over manieren om samen het afvalprobleem aan te pakken. Het beheer en het schoonhouden van de openbare ruimte is uiteraard in eerste instantie de taak van de gemeente maar ook dat bewoners en ondernemers goed en correct geïnformeerd worden over de regels en de handhaving. Dit neemt niet weg dat bewoners, ondernemers en bezoekers ook de hand in eigen boezem willen steken. De vervuiling ontstaat tenslotte niet vanzelf.

Experimenteren

De Oude Pijp is eind 2016 een officieel experimenteergebied geworden. Dit houdt in dat de gemeente toestemming heeft gegeven dat in dit gebied door bewoners en ondernemers geëxperimenteerd mag worden met acties om het afval tegen te gaan en het gedrag van bewoners en ondernemers daarmee te beïnvloeden. De Ideeën en oplossingen die zijn bedacht worden door bewoners en ondernemers zelf uitgevoerd, in nauwe samenwerking met stadsdeel Zuid. Op die manier wordt gekeken welke experimenteren bijdragen aan een schonere Pijp. Oplossingen en ideeën uit De Pijp kunnen worden gebruikt in heel stadsdeel Zuid maar zeker ook op andere plekken Amsterdam.

Acties

De werkgroep heeft een eigen logo ontworpen. Deze wordt gebruikt voor flyers, tasjes, banners, brieven en dergelijke. Een lokaal mobiel recyclepunt is gerealiseerd in nauwe samenwerking met bewoners en de gemeente Amsterdam.

Bierviltjes met het logo van de Schone Pijp zijn door bewoners gemaakt en uitgedeeld aan horecaondernemers in De Pijp, Heineken heeft deze actie financieel gesteund.

Er zijn grasmatjes met bloemen aangelegd rondom ondergrondse containers. Engels en Nederlandstalige flyers zijn huis-aan-huis in de bus gedaan en stickers gemaakt voor verkeerd aangeboden huisafval. 

.

Op donderdag 11 juni 2020 zijn er op aandringen van de werkgroep De Schone Pijp de eerste  Citygards geplaatst op de hoek Hemonystraat/ Stadhouderskade. Citygards zijn prachtige kleine tuintjes rond ondergrondse containers, die al op andere plekken in Nederland bewezen hebben, dat zij bijgeplaatst vuilnis verminderen.

Van Broom Broom Bezemactie tot Poets Je Bakkie

Ook voor 2021 heeft bewonersgroep De Schone Pijp weer een actiekalender gemaakt. Volg ons op facebook  voor actuele informatie op Wijkcentrum De Pijp.

Wilt u meer weten of zich aansluiten bij deze groep actieve bewoners en ondernemers? Elke eerste maandag van de maand komt een groep bewoners met ambtenaren bij elkaar om af te spreken welke acties uitgevoerd gaan worden.

Wilt u meer weten of zich aansluiten bij deze groepen actieve bewoners en ondernemers?

Neem contact op Wijkcentrum De Pijp. tel.: 020 6764800 of mail: info@wijkcentrumdepijp.nl. Of blijf op de hoogte via https://hallodepijp.nl/project/2527/werkgroep-de-schone-pijp

 

Gewenst resultaat 
een schone Pijp,
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 6 projectupdates

Tamara Beelen


Herinrichting hotspot Sweelinck. Op woensdag 4 januari 2017 zijn een vijftal bewoners en de manager van afdeling Schoon om de tafel gaan zitten om de hotspot Sweelinck passage opnieuw in te richten. Dit n.a.v. aanbevelingen gedaan door ‘inspire to act’ die door de gemeente gevraagd zijn te kijken na... lees meer
1
Open de update in eigen pagina

Germaine Princen

Project volgens planning

de beschrijving van het Project de Schone Pijp is geactualiseerd

0
Open de update in eigen pagina
1 reactie

Bert Kooter

za 30 september 2017 12:36
Sinds enkele maanden zijn onze nieuwe bakken geplaatst. Tot nu toe blijft alles redelijk opgeruimd! Behalve de papierbak. Het grootste deel van het papierafval is tegenwoordig karton. De klep van de bakken is daar niet op ingesteld helaas. Regelmatig raakt de klep verstopt en worden de dozen rond de ... lees meer
Contactpersonen
Deelnemers
Verantwoordelijke organisatie
Betrokken organisaties
Betrokken locaties
Georganiseerde activiteiten