Organisatie

collectioneur / Postcards from De Pijp

Zijn geld verdient Ton van der Tas bij de K.L.M. op Schiphol, maar zijn hart ligt meer bij de geschiedenis. En daarin zoekt hij het meestal dichtbij huis: zijn eigen familie of de buurt waar hij woont in Amsterdam.


In 2009 begon hij met het verzamelen van oude ansichtkaarten en ander historisch beeldmateriaal van de Amsterdamse buurt De Pijp. Dit leidde al snel tot een vaste rubriek in De Pijp Krant, een krant die zes keer per jaar huis aan huis wordt bezorgd in de buurt. In zijn rubriek 'Prenten van weleer' toonde hij een oude ansichtkaart uit eigen collectie en schreef hier een kort verhaaltje bij. Ton vindt het leuk om te speuren naar oude kaarten en om dingen uit te zoeken.


In 2014 werkte hij mee aan het project 'Oorlog in mijn buurt', waar basisschoolleerlingen ouderen uit de buurt interviewden over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Dit project is inmiddels landelijk uitgerold, maar begon in De Pijp. Ton deed de beeldredactie voor het bijbehorende boek dat toen is verschenen. Ook leverde hij beeldmateriaal voor de 4 mei herdenkingen in de Van Woustraat en voor de geschiedenisserie 'De ijzeren eeuw' op tv, gepresenteerd door Hans Goedkoop.


In 2021 was Ton mede-curator van de tentoonstelling '100 jaar Van der Helstplein' in de Oranjekerk.


En toen hij na vijftig keer 'Prenten van weleer' stopte met zijn rubriek, besloot hij alle afleveringen te bundelen in een boek: 'De Pijp in 50 oude ansichtkaarten', uitgegeven in eigen beheer.


In 2024 verscheen bij uitgeverij Amphora Books een herziene en uitgebreidere versie van het boek: De Pijp in 100 oude ansichtkaarten en was er een tentoonstelling in de Oranjekerk van een deel van zijn prachtige nog steeds uitbreidende verzameling prentbriefkaarten.

Illustration
 
Deel dit:
Contactpersonen van collectioneur / Postcards from De Pijp