Update

Update bij Het Buurt Bespaar Fonds

Geplaatst op 7 december 2023, 10:24 uur
Project afgerond

Het Buurt Bespaar Fonds is inmiddels gesloten en het was een succes!
In totaal hebben we 9 initiatieven kunnen ondersteunen met geld en 5 initiatieven kunnen ondersteunen met kennis en ons netwerk.

Als je een plan hebt om energie te besparen of energie op te wekken, maar je bent te laat voor Het Buurt Bespaar Fonds, neem dan een kijkje bij Het Energie koplopersfonds. Tot 15 februari 2024 kun je een plan indienen en een deel van de € 28.000 ontvangen. De maximale aanvraag is € 5000, een geweldige kans om jouw energie-initiatief te realiseren.

De uitslag van Het Buurt Bespaar Fonds - Amsterdam Zuid 2023:

Hilwiscomplex - Ineke - € 2500 - Scheldebuurt Oost
Het Hilwiscomplex in Amsterdam omvat 550 woningen die zich bevinden in een monumentaal gebouw. De diversiteit aan woningen vormt een uitdaging voor verduurzaming voor zowel de bewoners als de Vereniging van Eigenaren (VVE). Gemeenschappelijke verbeteractiviteiten en subsidieaanvragen zijn moeilijk te organiseren. Momenteel heeft het gebouw naar schatting een energielabel G. Er zijn bewoners waarvan de rekening gestegen is van €120 naar €380. Een aantal bewoners probeert al 9 jaar lang verduurzaming in te zetten.  Dit wordt echter bemoeilijkt door verschillende factoren, waaronder de monumentale status van het gebouw, de variaties in de woningen, financiële bijdragen via de VVE en individuele wensen. Om de impasse te doorbreken, is externe hulp nodig. 

Olympia zit er warmpjes bij - € 2000 - Marathon Buurt
Ze wil met hulp van deze subsidie wollen dekens en sloffen kunnen overhandigen aan een ieder met een lager inkomen en/of stadspas bij mij in de wijk  Ze wil zo een 40 of 60 paar wollen sloffen en/of een 40 tot 60 paar wollen dekens kopen en deze kunnen door de buurtbewoners opgehaald kunnen worden in bv het Huis van de Wijk.

Warme Sloffen - Els - € 1000 - Marathon Buurt
Els wil in samenwerking met Schoenmakerij Platje op de Marathonweg de bewoners van de ongeveer 80 benedenwoningen in haar complex blij maken met een paar warme wollen sloffen. Het complex is slecht geïsoleerd, bewoners op de begane grond klagen over koude voeten.

Bezemwagen Fix-team - Stichting Thuis - € 4450 - Diamantbuurt
Stichting Thuis helpt mensen die geen toegang hebben tot reguliere hulp zoals voedselbank en dat wel nodig hebben. Hiertoe houden ze spreekuren en andere activiteiten op de Ceintuurbaan 414. (Vrouwenhup; waar ook mannen komen). Veel hulpvragers hebben geen isolatie-maatregelen getroffen in hun huurwoning. Meestal is de reden dat ze de overheid niet vertrouwen, geen Nederlands spreken, of het niet begrijpen. Het gaat op dit moment om zo’n 30 gezinnen.
Voor zover bekend leven al deze gezinnen in armoede (daar is naar gevraagd in de intake gesprekken). Stichting thuis wil deze mensen hulp aanbieden om kleine isolatie-maatregelen in huis aan te brengen.
De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door de vrijwilligers van de stichting.
20 gezinnen (groep 1) zullen kleine aanpassingen aangeboden krijgen.
10 gezinnen (groep 2) een iets groter aanbod.

Sallandstraat warmte op maat - € 5000 - Veluwebuurt
Ze hebben cv’s zonder thermostaat en staan de verwarmingen aan of uit. Wanneer ze aan staan, staan ze ook echt te loeien! Er zijn thermostaat knoppen voor de radiatoren waarmee je wel de temperatuur kan controleren. Echter moet het hele blok dan meedoen omdat je anders een nare piep in de leidingen kunt krijgen. De thermostaatknoppen kosten ongeveer 200 euro per huishouden. Ze willen starten met een pilot voor 24 huishoudens zodat er een stap wordt gezet naar de goede richting en zo uiteindelijk 600 huishoudens te kunnen voorzien van deze thermostaat knoppen en daarmee een heel blok in warmte verbruik te verlagen!  Met toekenning van Het Buurt Bespaar Fonds is er een mogelijkheid tot samenwerking Amstelhof Properties en Tado de leverancier van slimme radiatoren.

Wat kost dat? Maak je eigen energiekaart! - Mart - € 1500 - Amsterdam Zuid
Mart wil bijeenkomsten organiseren en meetinstrumenten uitlenen en een brug slaan naar een energiecoach. Zijn rol is trainen, uitlenen en ondersteunen. Het organiseren van bijeenkomsten waarin wordt uitgelegd hoe je je energieverbruik inzichtelijk kan maken is heel belangrijk. Er worden hierbij meetmiddelen uitgeleend die helpen bij het monitoren van het gebruik. Na zo'n 6 weken worden de resultaten gedeeld en de middelen weer teruggegeven of eventueel aangekocht door de deelnemers. 

Gordijnen inkorten - Rosa - € 2500 - Burgemeester Tellegenbuurt
Rosa wil een actie opzetten waar mensen zich kunnen aanmelden om hun gordijnen in te laten korten. Als gordijnen voor de radiator hangen, kan de warmte niet de kamer in komen en verlies je juist meer warmte. Een plaatselijke kleermaker op de Pijnackerstraat kort gordijnen in voor +/- € 10,- de meter. Ze wil net zo lang door gaan tot er geen vraag meer is.

Beter een goede buurt / Amsterdam Warm - Radboud - € 5000 - Hoofddorppleinbuurt
Elk jaar deelt het Stadsdorp Beter een goede buurt een kerstpakket uit aan mensen in armoede. Dit jaar zijn dat er 60 en wordt dat gecombineerd met de energiebesparing actie Amsterdam warm. In het kerstpakket komt een cadeaubon voor een warmtekussen, warmte vloerkleed of warme schapenwollen laarsjes. Op de bon wordt de mogelijkheid om gratis energiebesparingstips en energiebesparingsproducten (actie Amsterdam warm) aangeboden. Bij het aan huis uitreiken van het kerstpakket wordt deze bon onder de aandacht gebracht. Bij het ophalen van het cadeau op het kantoor van het SD wordt de actie Amsterdam warm weer onder de aandacht gebracht en meteen een afspraak gemaakt. Om nog meer bewoners uit de Hoofddorppleinbuurt bij deze actie te betrekken zal er vanuit het Stadsdorp Beter een oproep zijn voor vrijwilligers voor het uitvoeren van de huisbezoeken. Daarnaast worden de vrijwilligers van vorig jaar gevraagd om weer met te helpen.

Hyperlokaal VerduurSamen - Monica - € 5000 - De Pijp
Het idee is om voor, door en samen met bewoners zo snel mogelijk de slechtste woningen in de buurt te verduurzamen. In de Pijp wonen arm en rijk naast elkaar, de contrasten zijn hier groot. Perfect afgewerkte, goed geïsoleerde appartementen worden steeds vaker bewoond door (vaak rijke) expats, ernaast woont iemand met een AOW-tje, in een half pijpenlaatje zonder CV. Armoede gaat gepaard met schaamte en stigmatisering, veel mensen houden het liever verborgen. Bij de meest schrijnende gevallen komt vaak niemand achter de voordeur. Door te VerduurSamen met buren en buurtgenoten kunnen ze laagdrempelig contact met elkaar maken en elkaar direct helpen. Zo kunnen ze via het kortste lijntje vraaggestuurde simpele en praktische oplossingen met elkaar regelen, door bijv. samen te kijken naar isolatie, verwarmen, slim energie besparen en/of opslaan, zodat mensen die dat nodig hebben goed de winter door kunnen komen, zonder angst voor hoge energierekeningen. Uiteraard maken ze hierbij zoveel mogelijk gebruik van 'groene' en duurzame oplossingen om rekening te houden met het milieu.

Deel dit: