Bericht

RAMADAN 2022

Geplaatst op 2 april 2022, 12:14 uur
Illustration

OVER RAMADAN
Het begin en einde van de vastenmaand 
De ramadan begint dit jaar op 2 april 2022 en eindigt op 2 mei 2022

Daarop volgt het driedaagse Ramadanfeest. De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Dit is gebaseerd op de maankalender waardoor de ramadan elk jaar 10 of 11 dagen eerder begint. 

Het individu en de gemeenschap 
Tijdens de ramadan onthouden volwassen, gezonde moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap. Ze letten er nog meer dan gewoonlijk op dat ze goed met hun medemensen om te gaan. De vasten is een bijzondere manier van „onthouding", waarbij het bewustzijn van de vastende persoon tegenover zichzelf en tegenover hun medemensen in elk opzicht gewekt word. Onze Profeet Mohammed (saw)[1] benadrukt dat zonder dit diepe begrip van de vasten, het loutere afzien geen betekenis heeft. 

Vastende mensen vinden specifieke ondersteuning in de gemeenschap. Want vasten is een sociale gebeurtenis en vereist veel consideratie voor elkaar. Bijvoorbeeld, zelfs mensen die vanwege gezondheidsredenen niet kunnen vasten houden er rekening mee dat ze niet eten of drinken in aanwezigheid van vastende mensen. 

De moskee tijdens de ramadan 
Tijdens de ramadan wordt de moskee vaker bezocht dan anders. Overdag komt de gemeenschap bijeen voor de gezamenlijke Koranrecitaties, ook wel Mukêbala genoemd. In veel moskeeën worden dagelijks na zonsondergang eten aan de gemeenschap en gasten aangeboden. Dit is de zogenaamde iftar. Elke avond vindt het Tarawiehgebed plaats. 

Traditioneel wordt op de 27ste nacht van de ramadan de Kadr Nacht (de Waardevolle Nacht) gevierd. In deze nacht begon de openbaring van de eerste verzen van de Koran aan onze Profeet Mohammed (s). De Kadr Nacht wordt doorgebracht met lezingen, hymnen, speciale gebeden en het lezen van de Koran. 

 

Het Ramadanfeest
De gemeenschappelijke vasten tijdens de ramadan, evenals het feest, hebben als doel het versterken van de gemeenschap door middel van gebed, bezoeken en geschenken. Aan het einde van de ramadan is er een driedaagse feest. 

Op de ochtend van de eerste dag van het feest vindt ongeveer 45 minuten na zonsopgang een feestgebed plaats in de moskeeën. Daarna worden familieleden en vrienden bezocht en krijgen de kinderen geschenken. 

DE BUURT 
Een goede buurt vereist wederzijds begrip. 
De ramadan is voor moslims een tijd van persoonlijke reflectie en gezamenlijke saamhorigheid. Vasten is niet altijd gemakkelijk, vooral als er tijdens de zomermaanden gevast wordt en de meerderheid van de omgeving niet vast. Daarom zouden we het erg op prijs stellen als er rekening wordt gehouden met mensen die aan het vasten zijn, of het nu om de islamitische buurman, collega, klasgenoot of medestudent gaat. 

Moslims die aan het vasten zijn verwachten geen speciale behandeling maar wederzijds respect is een vereiste voor het gemeenschappelijk samenleven- op de werkvloer, op school of de universiteit. Dit kan zich bijvoorbeeld daarin uiten dat men begrip toont wanneer de islamitische buren laat op de avond bezoekers ontvangt en het er soms, voornamelijk als er kinderen aanwezig zijn, turbulent aan toe kan gaan. Verder kan er in het bedrijfsleven op gelet worden dat fysiek zware werkzaamheden - voor zover mogelijk - voor of na de ramadan worden ingezet of om begrip te tonen wanneer een vastende klasgenoot zich bij het sporten niet volledige kan inzetten. 

Vooral de moskeeën worden druk bezocht tijdens de ramadan. Dat het samenkomen in de avonduren tot aan de nacht duurt en de gemeenschapsleden na het gebed nog samen een kop thee drinken, kan leiden tot drukker verkeer en een hoger volume in de moskeeën. Er wordt echter op gelet het lawaai zo veel mogelijk te voorkomen om de buurt niet te storen. Want volgens de Profeet Mohammed (s) is, naast gastvrijheid, een goede nabuurschap een teken van geloof.

 

[1] Afkorting voor "sallallahu alayhi wa sallam" ("Gods zegeningen en vrede zij met hem. Wanneer de naam van de Profeet Mohammed (s) wordt genoemd, spreken moslims deze of een soortgelijke zegen uit

Documenten
Deel dit: