Dit project is afgerond
Project

Verkiezing Fraaiste Groene Gevels van Amsterdam 2022!

Geplaatst op 19 januari 2023, 18:01 uur
Illustration

Dit was het vierde jaar dat we deze verkiezing hebben gehouden. Begin januari heeft een jury bestaande uit Anke Bakker(raadslid Partij van de Dieren), Jenneke van Pijpen (raadslid GroenLinks) en Geert Timmermans (stadsecoloog Amsterdam) uit de ruim 40 genomineerde gevels 3 gevels uitgekozen. De Publieksprijs is online toegekend. In dit fotoboekje staan de winnaars van 2022.

De nominatie voor 2023 is geopend. Op deze pagina kun je nomineren voor 2023. Hou ze in de gaten, maak foto's  op het mooiste moment en stuur die op via het formulier

Toelichting

De aanleiding

Een gevel begroeid met klimplanten, kan er prachtig uitzien en is een aanwinst voor het straatbeeld en de natuur. Van bloeiende blauwe regen in het voorjaar tot vlammende wilde wingerd in het najaar, ze vormen een sieraad voor de stad en vergroten de leefbaarheid. Die groene gevels, soms zelfs van een monumentale waarde, willen we graag in het zonnetje zetten. 

Waarom zou je een groene gevel willen, behalve dat het mooi is? Wat zijn de voordelen? 

Weet wel dat als je huurder bent, je toestemming nodig hebt van de eigenaar om verticaal groen aan te brengen. Vind de eigenaar dat geen goed idee dan kun je altijd nog een klimplantenrek in de geveltuin zetten. Kijk op DHZ klimplantenrek hoe je zo’n rek kunt maken.

Natuurwaarde/biodiversiteit
Groene gevels zijn belangrijk als nestel- en schuilplek voor allerlei soorten fauna. Vogels nestelen er, insecten en vlinders halen er hun maaltijd op. Bepaalde soorten zijn zelfs cruciaal voor bijen, als er elders niets te meer eten voor ze is. Een bloeiende klimop gonst in het najaar van alle diertjes die zich tegoed doen aan de nectar en stuifmeel. In het voorjaar zijn vroege bloeiers zoals bloembollen cruciaal.

Isolatiewaarde
Behalve de hoge natuurwaarde, heeft gevelgroen ook een positief effect op de isolatiewaarde. Muren blijven (beter) droog, klimplanten isoleren ook tegen warmteverlies in de winter en beschermen tegen de zon in de zomer. Dat scheelt weer energiekosten!

Geluiddemping
De geluidswerende werking, die van een begroeide muur uitgaat, valt niet te onderschatten. De blaadjes verstrooien het geluid en dempen daardoor de weerkaatsing.

Verkoeling
Door de verdamping van water helpen groene muren ook tegen hittestress. De muren blijven koeler of juist warmer in de winter. Zie de twee foto's gemaakt met een warmtecamera. Het blauw blijft koel en lekt geen warmte zoals het rood.

Fijn stof
Gevelgroen vangt fijn stof af, dat merk je heel duidelijk bij een wingerd en vooral klimop (groenblijvend). Het blad is voorzien van een laag stof, schud er maar eens aan! De regen spoelt dat er regelmatig weer vanaf. Dat is beter dan dat het in onze longen terecht komt.

Wateropvang
Een groene gevel vangt bij een regenbui best veel water op op het blad, dat vervolgens langs de takken naar beneden drupt in de aarde, die dat weer vasthoudt. Dus niet de goot in.

Broodje Aap
In tegenstelling tot wat er verteld wordt, zijn klimplanten niet slecht voor een (gezonde) gevel. Wel voor het houtwerk, maar dat is een kwestie van bijhouden, dat hoort bij tuinieren. Alleen oude muren met kalkmortelvoegen kunnen last krijgen van zogenaamde zelfhechters, klimop en wilde wingerd. Die zouden de mortel verkruimelen waardoor de wortels op een slecht  onderhouden muur tussen  scheuren en voegen in de stenen kunnen groeien. Huizen van na de oorlog hebben een ander soort voegmortel dat veel harder is.
Andere klimplanten hebben klimhulp nodig en kun je leiden langs een hekwerk of roestvrije kabeltjes. Of je zet er een klimplantenwand voor, dat is ook nog eens makkelijk bij te houden.

Doelgroep
Volwassenen
Gewenst resultaat 
Door vier onderscheidingen van de fraaiste verticaal groene gevels extra aandacht vestigen op de waarde van verticaal groen en mensen inspireren om dat ook te gaan doen.
Klaar
Deel dit: