Activiteit

Tegelophaal Service in Zuid

zaterdag 24 september 2022 , 16:00 - 7:30 uur
Illustration

Tegel(ophaal)service is terug!

Op 26 september en 24 oktober 2022 organiseert de gemeente Amsterdam een tegelservice. Wil jij tuintegels vervangen voor bloemen, planten of misschien zelfs een mooie boom? Dit is hét moment. Wip de tegels uit je tuin en meld je tegels aan voor een van de ophaaldagen in jouw stadsdeel. De tegels worden op de afgesproken dag opgehaald op de hoek van jouw straat. Dan kan jij genieten van een koelere tuin tijdens hete dagen én een groene tuin waar het regenwater beter wegloopt! Goed voor jezelf en voor de stad.

Wanneer en waar mogen de tegels op straat?
Wanneer: De dag voor de ophaaldag kun je vanaf 16.00 uur de tegels buiten zetten. Dit kan tot 07.30 uur de volgende ochtend. NB: Wegens het grote succes van de tegelservice kan het voorkomen dat niet alle tegels op de ophaaldag zelf kunnen worden opgehaald. De tegelservice komt dan de volgende dag opnieuw langs. Zijn de tegels de ochtend ná de ophaaldag voor 11.00 uur nog niet opgehaald? Geef het door aan de gemeente.

Waar: Leg de tegels op de hoek van de straat, op de stoep. Zo dicht mogelijk tegen de straatkant. Zo kunnen de vrachtwagens met grijpers er goed bij. Geef het aantal tegels door én selecteer de ophaaldag. Geef de hoek van plaatsing door via het aanmeldformulier.

Let op: De tegels moeten vrij liggen op de hoek van de straat. Als er niet voldoende ruimte voor een grote grijper om de tegels te verzamelen, kunnen de tegels helaas niet meegenomen worden. Ze mogen niet op afvalcontainers geplaatst worden. Als de weg is opengebroken, kun je geen tegels plaatsen in deze straat.

Tegels eruit en nu?
Tegels eruit is een goede start. Maar dan? Lees hier onze tips over een groene tuin. Benieuwd welke plantje het goed doet in de zon of juist schaduw? Bekijk beplanting natte tuin of beplanting droge tuin. Naast tegels eruit halen en planten plaatsen, kan je nog meer doen in je tuin om die klaar te maken voor hete dagen, hevige buien en langere droogtes. Hier staan alle maatregelen voor jouw tuin op een rij. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een regenton!

Rainproof Coaches 
Samen met Amsterdam Rainproof zijn Rainproof Coaches opgeleid. De coaches zijn speciaal opgeleid om te kunnen zien wat de do’s & don’ts zijn in jouw tuin. Ze brengen snel in kaart wat de knelpunten en mogelijkheden zijn. Past een regenton in jouw tuin? Of kan de regenpijp ontkoppeld worden van het riool? Misschien wil je wel meer groen in de vorm van een wadi, of een sedumdak op je schuurtje? De eerste pilot met adviezen is gericht op de Rivierenbuurt.

Er zijn legio maatregelen en de Rainproof coaches proberen samen met jou de juiste te vinden voor een klimaatvriendelijke tuin. Wil jij een advies van een van deze coaches en woon je in de Rivierenbuurt? Meld je dan nu aan voor een gratis Rainproof-tuinadvies op maat. Deze pilot richt zich alleen nog op de Rivierenbuurt, daarna volgt de rest van Amsterdam (hopelijk) snel!

Voor sommige maatregelen zijn er zelfs subsidies beschikbaar.

Waarom tegels vervangen voor groen?
Het klimaat verandert. Het wordt warmer en de regenbuien extremer. Minder tegels en dus meer groen in de stad brengt veel voordelen met zich mee. In een versteende stad blijft het lang(er) warm en kan het regenwater lastig de grond in zakken. Groen verkoelt en neemt water op. Bovendien geeft groen meer ruimte aan flora en fauna in de stad! Met deze service geeft de gemeente aan dat klimaatadaptatie van belang is, in de openbare ruimte én op privaat terrein. Wil je graag meer planten in de tuin, maar heb je hulp nodig met het verwijderen van tegels of advies? Kijk dan eens op onze pagina over hulp voor een groenere tuin, of bekijk wat onze partners voor jou kunnen betekenen.

Jouw tegels tellen mee voor het NK Tegelwippen!
Nederland kan groener! Ook Amsterdam gaat ook voor groen. Het NK Tegelwippen helpt hierbij. Wij strijden net als in 2020 en 2021 tegen Rotterdam. Hoewel elke gewipte tegel in Nederland al winst is, gaan we natuurlijk ook voor de overwinning op 010! Elke tegel die wij meenemen met de tegelservice, telt automatisch mee. Wip je nog meer tegels, geef ze dan zelf op.

Kijk op www.rainproof.nl/nk-tegelwippen voor meer informatie over deze competitie. Doe je mee?

Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: