Bericht

Wij willen tramhalte terug bij Amstelhuis

Geplaatst op 30 juni 2017, 12:54 uur

uit het Parool (alweer van maart 2016 en de halte is nog steeds niet terug, het wordt nu toch wel tijd)

Ouderen: wij willen onze tramhalte Amsteldijk terug! 

Twintig stappen kostte het eerst, van het Amstelhuis de straat over naar de tramhalte Amsteldijk. Nu moeten de bejaarde bewoners van het complex aan de Ceintuurbaan twee- tot driehonderd meter lopen naar de haltes aan de Van Woustraat.
Deze afstand is te groot, vinden bewoners en management van het Amstelhuis in De Pijp. Zij willen dat de gemeente de tramhalte terugplaatst. Bewoonster Dini Oud (75), slecht ter been door een verkeersongeluk, zegt dat de tramhalte voor haar een van de belangrijkste redenen was om naar het Amstelhuis te verhuizen. "Maar toen ik er net woonde, zag ik de tram opeens doorrijden zonder open te doen."

Het heropenen van de tramhalte zou volgens bewoners geen probleem moeten zijn. De opstapplek tussen de trambaan en de weg is er nog, en de trams die langsrijden moeten toch vaak genoeg wachten op het stoplicht. Waarom zou de bestuurder dan niet even de deur mogen opendoen?

Weinig in- en uitstappers
Het GVB sloot de tramhalte Amsteldijk al in december 2014, omdat er te weinig in- en uitstappers zijn. Een woordvoerder van het vervoerbedrijf zegt dat per stop gemiddeld 1,8 in- of uitstappers werden geteld. "Dat staat niet in verhouding tot het aantal doorgaande reizigers. Reistijd is voor ons bedrijf een belangrijke factor in het aanbieden van aantrekkelijk vervoer."

Wij willen toch als samenleving dat mensen op zichzelf blijven wonen, dat ze zelfstandig blijven? Stel hen daartoe dan in staat zegt Hélène Pattijn, directeur Amstelhuis.
Tijdens de opening van het Amstelhuis had wethouder Pieter Litjens (Verkeer) volgens bewoners nog beloofd dat er verder gepraat zou worden over de tramhalte, maar de gemeente trekt nu haar handen ervan af. In een recente brief zegt Litjens dat de verantwoordelijkheid van de dienstregeling van trams uiteindelijk bij het GVB en de Stadsregio ligt. Het komende jaar is het vervoerplan van de stad al rond, dus voor 2017 zal halte Amsteldijk in elk geval niet terugkomen. De GVB-woordvoerder: "Het is heel onwaarschijnlijk dat de halte daarna wel terugkomt."

Geneuzel
De Stadsregio heeft afgesproken dat het GVB een halte moet hebben binnen 250 meter van een verzorgingshuis met meer dan honderd bewoners. Het probleem is dat het Amstelhuis officieel geen verzorginshuis is: het zijn losse appartementen met ondersteuning voor mensen ouder dan zeventig jaar.

Directeur Hélène Pattijn ergert zich wild aan dit soort geneuzel. "De stad moet zich hard maken voor deze mensen. Als ze buiten de definities vallen, dan deugen de definities gewoon niet. Wij willen toch als samenleving dat mensen op zichzelf blijven wonen, dat ze zelfstandig blijven? Stel hen daartoe dan in staat." Het ov is volgens Pattijn niet meer bedoeld voor de vergrijzende Amsterdammer. "Het lijkt erop dat het ov zich gaat richten op een welvarender, jeugdiger, dynamischer en mobieler publiek. Het openbaar vervoer wordt daarmee steeds minder openbaar."
 
Verwoede pogingen van bewoners om de tramhalte terug te krijgen hadden geen succes. In een lied op YouTube, geschreven door André van Duin, vroegen de bewoners aandacht voor hun probleem. 'GVB laat ons niet barsten, zonder tram kan ik nergens heen.'

Een trambestuurder zegt dat hij begrijpt dat het GVB tijd wil besparen, maar dat het sluiten van de halte voor hem niet nodig was. "Van mij mogen ze die halte weer terugzetten. Het scheelt uiteindelijk minder dan een minuut, en dan hoeven die oudjes niet meer zo ver te lopen."

Dat aldus Het parool van maart 2016. Zomer 2018 gaat de nieuwe dienstregeling in. Een mooi tijdstip om het dan goed te regelen. Terug die halte!

 

 

Illustration
spandoek siert nu (juni 2017) de gevel van het Amstelhuis
Deel dit: