Bericht

de Schone Pijp

Geplaatst op 23 juni 2017, 13:29 uur

Vrijdag ochtend is wethouder Choho langsgeweest in de Pijp om te praten met de stuurgroep van De Schone Pijp. De wethouder wil graag op de hoogte blijven en een regelmatige evaluatie is zeer nuttig. Sinds de start van De Schone Pijp (een initiatief vanuit de ondernemers en bewoners om met de gemeente, gecoördineerd door het wijkcentrum, samen te werken aan een schonere Pijp) zijn er wel degelijk verbeteringen te zien. Met name qua reiniging is de personele inzet opgeschroefd, wat te merken is door bijvoorbeeld de 2 streetcleaners die dagelijks de straten netjes houden en de veegploegen die nu ook in het weekend in de woonstraten schoonmaken. Ook wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het beter op elkaar afstemmen van de verschillende diensten (afval/handhaving/reiniging) Meer samenwerking en efficiënter werken. Iedereen ziet echt wel dat dat nog beter kan en moet, maar er wordt aan gewerkt en er zit zeker verbetering in.
Werkgroep De Schone Pijp is wel erg bezorgd over de samenwerking tussen bewoners/ondernemers en gemeente/stadsdeel. Juist de mensen die hier wonen en werken zijn de ervaringsdeskundigen en een zeer essentieel onderdeel van dit plan is om de kennis, energie en het grote netwerk van deze mensen te gebruiken. Stadsdeel/gemeente gaat hier echter nog niet echt in mee, werkt aan een Schone Pijp naast de werkgroep ipv met de werkgroep. Hierdoor vallen de initiatieven en ideeën vanuit de werkgroep steeds tussen wal en schip en hebben bewoners en ondernemers toch weer het gevoel dat ze tegen een muur aanlopen ipv dat ze samenwerken. Hierdoor wordt natuurlijk ook niet het optimale resultaat behaald, bewoners en ondernemers zullen nou eenmaal sneller hun medewerking verlenen aan een initiatief met de hele buurt dan aan een opdracht/regel vanuit de gemeente.
Deze zorgen hebben we met de wethouder ook besproken en hij bevestigd dat dit niet de bedoeling is van De Schone Pijp. De Pijp moet juist met dit plan een gebied zijn waar samengewerkt wordt met de buurt. Waar geëxperimenteerd en vervolgens geëvalueerd wordt. Juist 'out of the box' of buiten de standaard beleidskaders moet dan mogelijk zijn.
Prioriteiten die nu gesteld zijn:
Gezamenlijke afval inzameling door ondernemers. Hier wordt al aan gewerkt, maar het is een hele grote klus. Als belangrijk onderdeel van de Schone Pijp komt er ook echt nog meer steun aan de ondernemersverenigingen om dit zsm te realiseren.
Samenwerking en communicatie met de bewoners/ondernemers versterken. Initiatieven vanuit de werkgroep uitwerken, met als doel zoveel mogelijk mensen die in de Pijp wonen, werken of de Pijp bezoeken bewust te maken van De Schone Pijp en van hun eigen verantwoordelijkheid om de buurt knap te houden.

Illustration
 
Deel dit: