Bericht

Massale bomenkap openbare ruimte in Zuid

Geplaatst op 15 juli 2016, 10:34 uur

In de maand juni zijn door Stadsdeel Zuid, verdeeld over het stadsdeel,  vergunningen aangevraagd voor het kappen van een slordige 300 bomen, staand in de openbare ruimte. Voor de Pijp gaat het over 37 bomen in de Nieuwe Pijp en 19 bomen in de oude Pijp. Waarom gaat dit gebeuren? Worden er op de plek van de gekapte bomen nieuwe bomen geplant? Er is geen informatie te vinden op de website van het Stadsdeel.

Er zijn de afgelopen maanden veel bomen uit de Pijp verdwenen. Op 9 maart zijn rond Ceintuurbaan, Picoplein en Ferdinand Bolstraat 10 bomen gekapt. Van het Heinekenplein zijn op dezelfde dag 13 bomen verwijderd.

Op de G250 vorig jaar hebben de buurtbewoners zich duidelijk uitgesproken voor een groenere buurt en speciaal voor een groener Heinekenplein. Het Stadsdeel heeft ook een groener Heinekenplein beloofd aan de bewoners. Alleen wordt deze belofte niet nagekomen. Na de herinrichting van het plein komen in plaats van de verwijderde Leilindes, de gekapte 8 meter hoge esdoorns en de 12 meter hoge Iep; een laag Rhodondenderon perk en 5 ijle heesters die over 50 jaar als alles meezit misschien een hoogte van 5 meter zullen bereiken. Het stadsdeel neemt het niet zo nauw met een boompje meer of minder. De groen verlichte Heineken fontein die er gaat komen vindt men blijkbaar al groen genoeg.

Gaan de 300 bomen die nu op de nominatie staan gekapt te worden wèl voldoende gecompenseerd worden met  herplant van volgroeide vergelijkbare exemplaren op de huidige plek?  Na het Marie Heinekenplein debacle ben ik er niet gerust op.

De kapaanvragen staan overzichtelijk op de site van de Bomenridders, met links naar de gemeente website.

Illustration
 
Deel dit: