Nieuw bericht

Nogmaals Namens Kinderen van de Pijp, mei 1972

geplaatst op 16 november 17, 12:10 uur, door Wijkcentrum de Pijp

Op 30 oktober jl. werd in het Ostadetheater de film van Roeland Kerbosch "Namens de Kinderen van de Pijp" vertoond. Dit in  het kader van de debatreeks van Van OstadeAdam en Wijkcentrum de Pijp: De Versnelling van de Stad.

De link hieronder brengt het vervolg op deze film: "Nogmaals Namens de Kinderen van de Pijp"

https://www.youtube.com/watch?v=IGD8NiHqdEc&t=3s

(Op dit kanaal zijn nog meer films over de Pijp te zien, met dank aan Oof Luimes, ook de eerste film, Namens de Kinderen van de Pijp is hier te vinden)

Namens de Kinderen van de Pijp werd vertoond op de VPRO televisie op 16 maart 1972. Deze film werd gemaakt voor de VPRO en voor de Manifestatie Pijp-in, Pijp-uit. Van 20-23 april 1972 vond die manifestatie plaats in de Oude Rai, georganiseerd door het Wijkcentrum Ceintuur(nu Wijkcentrum de Pijp) De manifestatie wil aandacht vragen voor de Pijp. De Pijp is zojuist door het Gemeentebestuur bestempelt tot Instandhoudingswijk. (In tegenstelling tot een saneringsbuurt wat aanvankelijk het plan was) Maar Instandhoudingsbuurt belooft weinig goeds als er niets gebeurt in een wijk die op dat moment aan het verpauperen is.

Op het eind van de film Namens de Kinderen van de Pijp belooft Han Lammers(wethouder Stadsontwikkeling 1970-1976) dat hij zal kijken of er een speelstraat kan komen in de Pijp. In het vervolg legt hij uit dat die niet in de Gerard Doustraat kan komen, maar misschien wel in de 1e Sweelinckstraat.{ Je ziet o.a. Leonard Lang automobielbesdrijf bezwaren hebben. Die zat daar waar nu de Albert Heijn op de Stadhouderskade en in de Gerard Doustraat zit} Verder zien we in de film nog meer politici:Louis Kuipers wethouder Volkshuisvesting (1970-1982); bij de speelstraat Frans Halsstraat geeft Michael van de Vlis (wethouder Verkeer 1978-1990) uitleg. De man met de grote haardos en pijp is Edo Jongejan lid van de werkgroep Wonen van het Wijkcentrum, later Adjunct-directeur Volkshuisvesting. De architekt is Bas Goudriaan,lid werkgroep Wonen Wijkcentrum, later wethouder in Vlaardingen. Allemaal van de PvdA. Verder zien we Theo Koot - met snor- van de Bond van Huurders en Woninzoekenden (BHW) een mantelorganisatie van de KEN, de latere SP. Aktievoerder Piet Knevel,eerst BHW, later bestuurslid Wijkcentrum spreekt met de KVP-staatssecretaris. Op het eind zien we Han Lammers in gesprek met Jan Schaeffer, aktief lid van de Werkgroep de Pijp, bestuurslid Wijkcentrum en van 1973-1977 staatssecretaris voor de Volkshuisvesting. Hij heeft het terecht over Wonen als Sociaal Recht. Van 1978-1986 was Jan wethouder Stadsvernieuwing in Amsterdam, o.a. de nieuwbouw in Melkfabriekbuurt is aan hem te danken evenals het feit dat er in de Pijp heel veel is gerenoveerd in plaats van gesloopt.

Bouwen voor de Buurt dat was ook een van de leuzen op de Manifestatie Pijp-In, Pijp-Uit. Veel kijkplezier.