Bericht

Geen Parkeergarage onder het Willibrordusplein!

Geplaatst op 29 juni 2017, 12:21 uur

Komt a.u.b. op woensdagavond 5 juli om 19.30 naar de Raadszaal in de Stopera!
De Gemeenteraad (Raadscommissie I&D) zal dan vergaderen over het voorstel een garage aan te leggen onder het Willibrordusplein. Op 19 of 20 juli zal de Raad hierover stemmen.
De bezwaren:

* De prijs van de garage – rond de 25 miljoen Euro – is gigantisch. Omgerekend zou een parkeerplaats voor één auto alleen in aanschaf al meer dan 100.000 Euro kosten. Veel geld voor een stuk bestrating van 15 m2.
* Om deze kosten terug te verdienen moet de gemeente parkeervergunningen tien keer zo duur maken, of bezoekers aantrekken.
* De prijs die de gemeenschap betaalt, ook nadat ze het plein ten minste twee jaar zal moeten missen, is hoog. De gemeente schat dat er jaarlijks 50.000 tot 100.000 auto’s méér door de smalle straten gaan rijden. Dit heeft nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid rondom dit sport- en speelplein, dat na aanleg van de garage van geringere kwaliteit zal zijn.
* Aanleg van zo’n garage betekent niet dat het ‘blik van de straat’ verdwijnt. Na de bouw zouden er in de buurt nog steeds vele honderden auto’s op straat staan.
* De luchtkwaliteit op en om dit plein is nu al slecht en zou door grotere verkeersdrukte verslechteren.
* De behoefte aan parkeren in Amsterdam neemt al jaren af. De ooit beruchte wachtlijsten voor parkeervergunningen zijn in de noordelijke en zuidelijke Pijp laag tot zelfs nul. Dit heeft wethouder Litjens zelf bevestigd.
* Dit jaar komen er in het Asscherkwartier voor vergunninghouders 60 parkeerplaatsen bij en in de Boerenweteringgarage 300. Hierdoor zal de parkeerdruk verminderen. In de Marie Heinekenplein-garage staat nu al gemiddeld de helft van de 259 parkeerplaatsen leeg. Ook deze zouden kunnen worden gebruikt voor vergunninghouders.
* Parkeerdruk kan worden verlaagd door minder parkeervergunningen uit te geven en/of door bezoekers te stimuleren hun auto in de buurt van de Ring te parkeren en gebruik te maken van het OV.
* Naar verwachting zullen de opmars van de deel-auto en de e-bike en de introductie van de zelfrijdende auto de behoefte aan parkeerruimte nog verder veranderen en verminderen.
Wilt u ons helpen? Dit kan op de volgende manieren:
* Tekent u de petitie (door ruim 1600 mensen ondertekend):
https://petities.nl/…/geen-parkeergarage-onder-het-willibro…
* Steunt u de Vereniging Duurzaam Mobiel Amsterdam:
NL91 INGB 0000 0677 37
t.n.v. J.M. van Ophuijsen
* Meldt u aan als lid van Duurzaam Mobiel Amsterdam: https://goo.gl/forms/WhHPlcJzimQOLj4v2
* Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijft u zich
in via duurzaammobiel@yahoo.com
 

Illustration
 
Deel dit: