Instructions for Placemaking: Reading Vigil for Palestine
In Our People are Our Mountains (naar de woorden van Amílcar Cabral over de bevrijdingsbeweging van Guinee-Bissau) werken kunstenaars en collectieven in Palestina en elders samen met majelis (samenkomst) Jakarta door op afstand instructies te sturen. Het concept achter het gebruik van instructies, in plaats van het fysiek overbrengen van werken of het faciliteren van reizen, komt voort uit ethische, politieke en klimaat-overwegingen. Het versturen van instructies is ook een manier om te wijzen op de fysieke en symbolische afstanden, nadrukkelijk op de diepgaande moeilijkheden die gepaard gaan met het verplaatsen in en uit Palestina, in het bijzonder tijdens de voortdurende genocide. Dit initiatief is daarom een daad van overdracht en vertrouwen: kunstenaars geven hun creatieve richtlijnen door aan hun collega’s in Jakarta, die op hun beurt de instructies ter plekke realiseren, eraan bijdragen en ze uitvoeren.
In deze Amsterdamse iteratie worden de instructies gepresenteerd, en deels live geactiveerd. Elke week van de presentatieperiode wordt een nieuwe video van de deelnemende kunstenaars en anderen vertoond. Daarnaast zal er gedurende het project een programma van performances, workshops en bijeenkomsten plaatsvinden. De workshop Reading Letters from Political Prisoners in Palestine van Reading Vigil for Palestine is onderdeel van dit programma.
Over Reading Letters from Political Prisoners in Palestine:
We komen samen om te staken en na te denken over de dagelijkse daden van verzet die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden op het Damplein in Amsterdam, onder leiding van een groep culturele werkers, kunstenaars, curatoren, activisten en anderen. Tijdens deze bijeenkomst worden onder andere de brieven van politieke gevangenen voorgelezen door de Palestijnse dichteres en toneelschrijfster Dalia Taha, te zien en lezen in deze tentoonstelling. Dalia geeft instructies over hoe de brieven te benaderen, en biedt een poëtische instructie voor het proces van het schrijven, ontvangen en lezen van de brieven. Door het collectieve delen van en omgaan met deze brieven – en door het vormen van een geïmproviseerde bibliotheek met de voorgelezen boeken in het centrum van Amsterdam – komt een essentiële vraag naar voren: Wat is het doel van lezen en hoe worden we lezers in deze wereld?
Voorafgaand aan de workshop is het collectief op de Dam aanwezig voor de lezing, tussen 12:30 en 13:30 uur:
Reading Vigil for Palestine verzamelt zich dagelijks op de Dam om boeken over de Palestijnse geschiedenis en strijd voor te lezen totdat een permanent staakt-het-vuren is bereikt. Sinds november 2023 eist het de openbare ruimte op voor politieke educatie terwijl het een zelfgeorganiseerd audio-archief van de lezingen en een verspreide collectieve bibliotheek opbouwt. De lezingen gaan door in solidariteit met de Palestijnse strijd, het verzet tegen genocide, koloniaal kolonialisme en bezetting. Doe mee aan de wake op het plein of neem contact op via @readingvigilpalestine op Instagram.