Activiteit

Radical Permanence: Curatorial Regimes of Mobility

dinsdag 16 juli 2024 , 19:00 - 20:30 uur
Illustration

Als start van de twee weken durende Curatorial Programme Summer School van de Appel, die ingaat op de thema’s land, eigendom en collectivisering, gaat Aria Spinelli in discussie met Marco Baravalle over de neoliberale genealogie van hedendaags cureren, en de daaruit voortvloeiende regimes van mobiliteit.

De figuur van de onafhankelijke curator werd heilig verklaard in de jaren 1990 en is enkel te begrijpen in de context van de versnellende globalisering. Deze verschuiving in het curatorschap brengt een nieuwe visie en ruimtelijke opvatting van de wereld als een "archipel van verbonden eilanden" met zich mee. Deze focus wil reflecteren op die visie als een betwiste ruimte tussen radicale kritiek en neoliberale normalisering, waarbij de kunst- en curatorpraktijk ook kan worden geïnterpreteerd binnen het kader van emancipatoire politiek.

Deze wijze van het produceren van kunst dwingt curatoren en kunstwerkers tot een nomadische levensstijl. De romantisering van dit model en de professionele identiteit die het voortbrengt, verdoezelen vaak de meest problematische aspecten ervan, in het bijzonder de rol van privileges op basis van klasse, geslacht en ras, de ecologische impact en de resulterende ruimtelijke regimes van onze steden, waar kunst, gekoppeld aan privaat mondiaal financieel kapitaal, deelneemt aan het proces van de algemene verdwijning van de openbare ruimte. Is het mogelijk om een ander mobiliteitsregime (radicale permanentie) te bedenken dat, zonder zichzelf te reduceren tot stilte of een "lokalistische" optie, alternatieven creëert voor het nomadische neoliberalisme? Hoe kunnen kunst- en curator-praktijken gebruikmaken van radicale verbeelding en deze alternatieven creëren?

Kom naar het gesprek tussen Marco Baravalle en Aria Spinelli in de Appel op dinsdag 16 juli om 19:00 uur. Er is een beperkte capaciteit voor dit evenement.

Locatie
de Appel
Kosten
Met korting
Kosten toelichting
Toegangsprijs €3, gratis voor buren
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: