Activiteit

Basma Alsharif Solotentoonstelling

donderdag 27 juni 2024 , 16:00 - 21:00 uur
Illustration

De Appel is verheugd om Basma Alsharifs eerste solotentoonstelling in Nederland aan te kondigen. Het werk van Basma doorkruist vele thema's die verband houden met de huidige focus van de Appel: haar werk in video en film roept vragen op over (de representatie van) land, ballingschap en verbondenheid.

Drie installaties en een film zullen worden gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte van de Appel: Trompe l'œil (2016), een installatie van een mise en scène, foto's en video over wie het recht heeft om beelden te maken en reproduceren; A Philistine (2019-2023), een novelle van Alsharif over Loza, die op een treinreis terug in de tijd door de geschiedenis beweegt, het verhaal van het boek wekt nieuwe mogelijkheden voor Palestijnse toekomsten en verlangens op; Capital (2023), een video en set foto's die is gericht op de opkomst van het fascisme in Egypte, door te focussen op architectuur om de verschuiving van het koloniale verleden naar een huidige neokoloniale overname te benadrukken. De film Ouroboros (2017) van Basma zal aan het einde van elke dag van de tentoonstelling worden vertoond. Ouroboros is een speelfilm met archiefbewakingsbeelden van vernietiging in Gaza, met een onheilspellende panoptische blik en weelderige 16mm-beelden. Chinook, de Noord-Amerikaanse inheemse taal gesproken door mede-kunstenaar-filmmaker Sky Hopinka in de film, brengt de twee bevrijdingsstrijden samen. A

ls onderdeel van de opening krijgt haar nieuwe doorlopende werk Morning Circle vorm als een symposium en reeks workshops die kritisch kijken naar de manieren waarop de westerse culturele hegemonie immigranten niet ziet als integraal onderdeel van hun bevolking, door een van de meest kwetsbare ruimtes te nemen: de kleuterschool, als een ruimte van potentieel hervorming.

De tentoonstelling opent op donderdag 27 juni van 16.00 uur tot 21.00 uur. Kinderen zijn welkom.

Locatie
de Appel
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: