Activiteit

Expositie 100 Jaar De Dageraad

elke Donderdag, Vrijdag, Zaterdag, Zondag , 11:00 - 17:00 uur

In Bezoekerscentrum De Dageraad is vanaf 6 september de tentoonstelling:  ‘100 jaar De Dageraad. Een expressie van arbeiders en architecten in Plan Zuid’. De curatoren van deze expositie zijn Annosh Urbanke en Sarah van Ree.

In de tentoonstelling wordt met historische objecten, foto’s en literatuur stil gestaan bij de oprichters van De Dageraad, zoals wethouder Floor Wibaut en de dichter Herman Gorter. Ook is er aandacht  voor de architectuur en de vele kunstwerken, zoals die van  John Rädecker, Jan Heijens en Chris van der Hoef. Natuurlijk komt ook de politieke achtergrond van De Dageraad aan bod.

Als onderdeel van de expositie worden foto’s getoond van een fotowedstrijd die in samenwerking met het digitale Platform Wendingen (www.amsterdamse-school.nl)  plaatsvond. Fotografen stuurden opnames op van de bijzondere details die het Dageraadcomplex sieren.

Ook is er een nieuw boek over de geschiedenis van De Dageraad te koop, zowel in een Nederlandse als Engelse editie.

Achtergrond

Woningbouwcomplex ‘De Dageraad’ is 100 jaar geleden ontworpen. De uit het baksteen gehakte letters ‘juli 1918’ op het gebouw herinneren hier nog steeds aan. Het is dan ook een goed moment om aandacht te schenken aan de met dit gebouw verbonden sociale geschiedenis, de architecten en de kunstenaars van de Amsterdamse School.

 De Dageraad vormde een belangrijk onderdeel van de Nederlandse arbeidersbeweging en de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP). Wat in 1901 begon als een verbruikerscoöperatie waar arbeiders hun levensmiddelen kochten, groeide uit tot een woningbouwvereniging. In april 1921 startte de bouw van dit woningbouwcomplex als onderdeel van Plan Zuid van architect Berlage. De architecten Piet Kramer (1881-1961) en Michel de Klerk (1884-1923) - grote namen in de Amsterdamse School beweging - ontwierpen een monumentaal gebouw met organische vormen en rijke details. Zowel het boek als de tentoonstelling blikken terug op De Dageraad als een belangrijk internationaal sociaal en architectonisch monument.

De tentoonstelling is te zien in het Bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128,  dat elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend is. Tussen 11.00 en 17.00 wordt er op elk hele uur een rondleiding gegeven. Een bezoek aan de nieuwe expositie in het Bezoekerscentrum is gratis. De dagelijkse rondleiding kost €7,50,-.

Het boek is te verkrijgen in de boekhandel, én natuurlijk bij Museum Het Schip en Bezoekerscentrum De Dageraad. De prijs is €19,50. ISBN/EAN De Dageraad:  978-90-814397-8-7 / ISBN/EAN The Dageraad: 978-90-814397-9-4

Tijdens de tentoonstelling zullen publieksactiviteiten in de vorm van lezingen, poëzieavonden en themarondleidingen worden georganiseerd.


Gestart op vr 7 september 2018. Beƫindigd zo 22 december 2019
Illustration
 
Deel dit: