Bericht

Lancering De Schone Pijp 18 januari

Geplaatst op 20 januari 2017, 07:16 uur

Op woensdag 18 januari is campagne ' De Schone Pijp' met succes en onder goede belangstelling gelanceerd bij Wijkcentrum De Pijp. Zowel wethouder Choho als stadsdeel-bestuurder Slettenhaar waren hierbij aanwezig. Zij spraken hun volledige steun uit voor de campagne en waren lovend over deze unieke samenwerking tussen ondernemers, bewoners en het stadsdeel. Verder is door hen toegezegd dat op korte termijn in De Pijp dezelfde regels voor de reiniging zullen worden ingevoerd als nu in het Centrum gelden.

Hoewel afvalinzameling, reiniging en handhaving duidelijk taken zijn van de gemeente, benadrukte wethouder Choho dat ook ondernemers en bewoners hun steentje moeten bijdragen. Hij verwacht o.a. dat ondernemers kijken naar een meer collectieve afvalinzameling. Er zijn momenteel nml maar liefst 13 verschillende bedrijfsafvalinzamelaars actief zijn in De Pijp.

De intentie van de campagne is een commitment voor de komende 2 jaar, waarbij met name in 2017 hard gewerkt zal worden aan een ommezwaai. Zowel bij de verschillende diensten en de coördinatie hiervan, maar ook bij de bewoners en ondernemers.

Ondertussen zijn er al concrete acties ondernomen. Een aantal zogenaamde‘Afval-hotspots’ in De Pijp zijn samen met de buurt geëvalueerd om vervolgens actief te wordenaangepakt. 2 ‘streetcleaners’ zijn inmiddels dagelijks werkzaam in de straten van de Noord-Pijp, om het zwerfvuil aan te pakken en in de buurt zo goed mogelijk de problemen te kunnen signaleren en door te geven aan betreffende collega’s. Dit directe contact op straat, met de mensen die er wonen en werken past zeer duidelijk bij de aanpak van ‘De Schone Pijp’.

Flyers zijn door en voor de buurt ontworpen om bewoners en ondernemers te wijzen op een juiste manier van het aanbieden van afval. Verder zijn er o.a. ‘De Schone Pijp’ stickers die buurtbewoners zelf op verkeerd aangeboden afval kunnen plakken zodat het bewustzijn in de buurt vergroot wordt. Tijdens de lancering werden de eerste exemplaren van de flyers door wethouder Choho en stadsdeel-bestuurder Slettenhaar uitgedeeld aan buurtbewoner Fred en ondernemer Bert. Daarna plakten ze symbolisch de eerste stickers op een vuilniszak.

Buurtbewoners en ondernemers konden alvast een pakket met flyers en stickers ophalen om deze vervolgens (gecoördineerd) in de buurt uit te delen. Ook na de lancering zullen de flyers worden verspreid om aandacht te vestigen op het afvalprobleem en zullen mensen op de hoogte gehouden worden van de campagne via www.hallodepijp.nl.

 

Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

J.J. van Raalte

za 21 januari 2017 12:29
Uit het kaartje op de website Hallodepijp maak ik op, dat alleen de Noordelijke Pijp in het actieplan is opgenomen, klopt dat? Ik zou graag het Van der Helstplein erbij betrekken. Ik woon daar om de hoek en erger mij dagelijks aan de troep, die sommige mensen zomaar bij de bakken neersmijten. De rein... lees meer